top of page

Blogg

Det är här du hittar min blogg, det är här allt kul händer och det är här du får uppdateringar kring mina spännande resa. Jag kommer dela allt möjligt. Högt och lågt. Djupt och ytligt. Hur mycket eller hur ofta vet jag inte men det kommer ge sig med tiden precis som mycket gör när det handlar om resor.

 

Bloggen är indelad i olika kategorier utifrån vad inläggen har för huvudämne. Vill du veta mer om vad de olika kategorierna innebär kan du klicka här

DSC_0013.JPG
  • Skribentens bildSigrid Rosenfeldt

Jerusalem 2.0

En fortsättning på denna fantastiska dag. Som tidigare sagts har vi varit i Jerusalem och spenderat större delen av dagen. Det är en fascinerande samling av religioner som tillkännager sig på olika sätt. De judiska männen i kostym och hatt ser lätt lidande ut i den heta sommarvärmen och samma gäller kvinnorna i slöja. Jag och pappa har täckt axlar och knä genom de heliga platserna av respekt för de troende. Det är blandade känslor att gå runt i den gamla delen av Jerusalem. Religiösa symboler som synagogor, moskéer, rummet där Jesus åt sin sista måltid och hans gång med korset på ryggen står sida vid sida med souvenirshoppar och marknadsstånd. Det påminner om likt en basar på näst intill alla gator.


Kulturskillnad nummer två idag är tiggare. Det som jag är van vid är de människor som i slitna kläder sitter på en filt utanför ett snabbköp med en kaffemugg i handen och tigger. Här är det kostymklädda herrar som vandrar längs med bilköerna eller sitter bredvid väggarna på stolar som tysta sitter/står med en kopp i handen. Med kostymklädda menar jag den flertalet nämnda judiska klädkoden. Visserligen förstår jag att religionen finns där oavsett om man är fattig eller rik men kostymklädda tiggare skiljer sig starkt från den kanske fördomsfulla bild jag sedan tidigare haft av tiggare.


Många heliga platser har besökts idag. Bland dessa klagomuren. otrolig historia bakom och hur den har blivit så betydande.


Vi följde även vägen där Jesus bar korset enligt den kristna tron och var hans sista måltid ägde rum. Heliga Marias födelseplats och viloplats besökte vi också men hennes gravplats prioriterades tyvärr bort då det låg en bit ifrån.


Dagens klassiska turistmiss gjordes av pappa som lurades in i en smyckesbutik där vi spenderade 15 minuter för att vi skulle få ”gratis” örhängen. När vi tillslut fick örhängena ville mannen ha 50 shekel (ca 150kr) för en plastpärla på en stålpinne..... misstänksamheten resten av vägen steg.....


Vi spenderade ett par timmar på denna oerhört heliga och fascinerande plats innan vi tillslut tog bussen hem och spenderade en timme på vår balkong. Efter en dusch och ren avslappning tog vi oss ner i grannkvarteren och åt en otrolig middag på Sidewalk.


Nu är det snart läggdags med en ny spännande dag (och eurovision semifinal 2) som väntar.


Bilder kommer vid senare tillfälle (troligen imorgon) pga att wi-fit är ganska kasst just nu. Förhoppningsvis blir det ett Jerusalem 3.0 med bilder och lite förklaringar imorgon bitti.

/S




12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page