top of page

Blogg

Det är här du hittar min blogg, det är här allt kul händer och det är här du får uppdateringar kring mina spännande resa. Jag kommer dela allt möjligt. Högt och lågt. Djupt och ytligt. Hur mycket eller hur ofta vet jag inte men det kommer ge sig med tiden precis som mycket gör när det handlar om resor.

 

Bloggen är indelad i olika kategorier utifrån vad inläggen har för huvudämne. Vill du veta mer om vad de olika kategorierna innebär kan du klicka här

DSC_0013.JPG

Ming dynastins gravar

  • Skribentens bild: Sigrid Rosenfeldt
    Sigrid Rosenfeldt
  • 19 mars 2019
  • 2 min läsning

Ännu ett äventyr långt bort. Efter blandad kollektivtrafik i nästan 3 timmar anlände vi till Ming Tombs. Ming Tombs är gravplatsen för 13 av de kejsare som regerade under Ming dynastin. Totalt var de 16 men en begravdes någon annanstans och två försvann spårlöst.


Väl framme valde vi att gå en guidad engelsk tur. Var det bra engelska? Knappast. Fick vi reda på allt vi ville ändå? Inte direkt. Begripligt? Till stor del ja. Det var oavsett värt det men bortsett från det hon repeterat in så var det svårt att få någon engelska. Hon försökte verkligen men det gick liksom inte.


Vi började genom den stora ingången som är i guld för att visa att det tillhör en kejsare och rött för lycka och glädje.


Vi fortsatte sedan längs importerad blå marmor till himlavalvet. Porten som graven bars genom för att säkerställa kejsarens ankomst till himlen. Alla historiska saker här är så vackert målade och väldigt vackra.



Vi fick även gå ner i graven som bestod av fem kammare 27 meter underjord. I de vänstra och högra kamrarna fanns ingenting, i mitten kammaren var det uppbyggt tre troner för kejsaren och hans två kejsarinnor. Även inne i gravkammaren fanns en stor kista för kejsaren och ytterligare två för kejsarinnorna. Där fanns även 26 mindre kistor där utvalda saker begravdes tillsammans med kejsaren, likt det man gör för Egyptens faraoer.



Eftersom gravarna är väldigt stora så var vi endast på en men vilken av kejsarna det var minns jag inte. Det var den mest populära då detta var den enda där själva graven underjord var öppen för allmänheten. Kejsaren begravd dog 1620 i Juli. Under 1950-talet hittade man gravplatsen igen och arkeologer grävde upp den.


Det som är speciellt med denna är att det är två kejsarinnor begravda när det vanligen bara finns en. Historien bakom är (som vi förstod det, inte källenligt för engelskan var som sagt lite skakig) att den första kejsarinnan fick en son som dog vid tidig ålder, sedan en son till som dog vid födseln. Kejsaren bestämde då att de skulle ha en annan mor till barnet och det blev då en surrogatmamma typ. Hon fick en son men dog i ung ålder. Kejsaren och den första kejsarinnan uppfostrade sonen och han fick när kejsaren dog ta över som ny kejsare. Han utsåg då sin mamma till andra kejsarinna och flyttade sin mors grav till kejsarens underjordiska grav.


Gravarna började byggas vid födseln av en ny kejsare och var därför klara oftast flera år innan de dog. Gravarna tog ungefär 6 år att bygga och sen förseglades de och grävdes ner tills dess att kejsaren dog. När han dog grävdes de upp igen genom att följa en riktningssten som placerades vid ingången. Den här graven färdigställdes 30 år innan kejsaren dog.


Nu är vi påväg till sidenmarknaden för att kolla lite tyger och så får vi se vad vi hittar efter det


再见

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


IMG_0599.JPG
Om mig

© 8131- Miles away. 

  • White Facebook Icon

Hej, välkommen hit! Det här är en blogg om de resor jag gör och vad jag upplever och lär mig längs vägen! 

 

Bli prenumerant här

Missa aldrig en uppdatering

bottom of page